„Споделени практики за опазване и социализиране на културното наследство”

0002

СДРУЖЕНИЕ „ЧЕРНОМОРСКА СТРАНДЖА”

С МЕЖДУНАРОДНА НАУЧНА ИНИЦИАТИВА В АХТОПОЛ

Сдружение „Черноморска Странджа” обяви програмата на своята традиционна „кръгла маса” в Ахтопол. Петата поредна среща е с международно участие и е посветена на „Споделени практики за опазване и социализиране на културното наследство”. Тя ще се проведе  от 31 октомври  до 2 ноември 2014 г. в  хотел „Невен” – гр. Ахтопол, който се превърна в културен и научен център на Странджанското черноморско крайбрежие, съобщава Програмно-координационния център за научни изследвания – Екопан.

Международната проява е солидна крачка към реализацията на основната цел на сдружението:  да подпомага съхраняването и  опазването на културно-историческото ни наследство на суша и под вода. Със своята дейност, сдружението не само създава условия за развитие, а дава и нови насоки в развитието на културния живот, археологията, историята и специализирания туризъм в района на Странджа и нейната крайбрежна ивица и шелф.

Програмата на есенната среща привлича вниманието ни  още с откриването. То ще се състои на нос „Свети Яни” на мястото, където е съществувал манастира „Свети Йоан Предтеча” от VI век до 50-те години на XX век.

Напътствено слово и Водосвет ще отслужи Негово Преосвещенство Агатополски епископ Йеротей, игумен на Поморийския манастир “Св. Георги Победоносец” по повод на Денят на Будителите – 1 ноември..

В първото заседание, с интерес се очакват докладите на специално поканени учени от Р.Турция : „Защита и опазване на културното наследство от Бронзовата епоха в Странджа планина.” от проф. д-р Мехмет Ьоздоан, Истанбулски университет, Департамент по археология; „Опазване на селското културно наследство в района на Странджа планина.” от доц. д-р Зейнеп Ерес, Технически университет – Истанбул, Департамент по архитектура; „Опазване на културното наследството от неолита в Странджа” от доц. д-р Ейлям Ьоздоан, Истанбулски университет, Департамент по археология; „Музеите на открито – начин за опазване и популяризиране на културното наследството – примерът с Актопраклък” от доц. д-р Неджми Карул, Истанбулски университет, Департамент по археология.

Във второто заседание ще бъдат споделени българските практики по опазване и социализиране на културното наследство. На тях са посветени докладите:  „Опазване и социализиране на културното наследство под вода – има ли български модел?” от Христина Ангелова, Център за подводна археология, Созопол; „Античните фестивали – икономически и социални аспекти. Фестивалът на античното наследство “Орел на Дунава” и римският легионен лагер Нове” от доц. д-р Стоян Проданов, СА “Д. А. Ценов”, Свищов; „Нове – сърцето на легиона. Социализация и експониране на римски военен лагер и късноантичен град Нове” от арх. Емил Йорданов, УАСГ; „Българският храм „Св. Никола” в Лозенград – история, състояние и идеи за възстановяване” от Пламен Крайски, археолог, „Кръг Будител”;  „Музеят „История на котвата” в Ахтопол като добра обществена практика” от проф. д-р арх. Милена Николова, д-р Атанас Орачев, Пламен Крайски.

Петата кръгла маса в Ахтопол показва, че ръководството на Сдружение „Черноморска Странджа” има нова културна стратегия, която ще покаже хилядолетната история на народите, населявали Балканите като плетеница от взаимовръзки, културни и политически влияния. В тази стратегия, споделените практики са верен път за взаимно обогатяване и налагането на балканското културно наследство като общо притежание на човечеството.

Несъмнено, това е културна стратегия за XXI век и тя следва да бъде подкрепена от всички компетентни институции и обществеността у нас.

Comments are closed